A Dr Hírek harmincadik adásával jelentkezünk.


Új mélyagyi szimulációs megközelítés a gyógyszerrefrakter epilepszia kezelésére

https://www.sciencedaily.com/releases/2023/03/230306101446.htm

A POSTECH és a Samsung Medical Center kutatóiból álló közös csapat kifejlesztett egy terápiás módszert a nehezen kezelhető epilepszia kezelésére, az agy mély részeinek stimulálásával, az egyes betegek egyéni agyszerkezetére szabottan. A tanulmány eredményeit a Nature Communications közölte.

Az epilepszia egy krónikus agyi rendellenesség, amelyet visszatérő görcsrohamok jellemeznek. Az epilepsziás betegek körülbelül 30 százalékáról ismert, hogy gyógyszerrefrakter, ami azt jelenti, hogy nem reagálnak a gyógyszeres kezelésekre. Az epileptogén zóna halántéklebenyi eltávolítása enyhítheti vagy megszüntetheti a tüneteket, de a műtéti kiírtás nem minden beteg számára alkalmas megoldás, mert a következményként fellépő neurológiai károsodás mozgásbénulást vagy beszédkárosodást okozhat.

A közelmúltban a mélyagyi stimulációt vezették be a kezelhetetlen epilepszia sebészeti megoldásának alternatívájaként. A mélyagyi stimuláció egy új orvosi technológia, amely elektródákat ültet be mélyen az agyba, hogy elektromosan stimulálja a rohamok forrását. Az új módszer több mint 70%-kal csökkentheti a rohamok gyakoriságát és csökkentheti azok intenzitását.

A hagyományos mélyagyi stimuláció során alkalmazott ingerek azonban nem tudták egységesen elérni az egyes agyi struktúrákat. Ennek eredményeként a széleskörűen alkalmazott ingerek a célszöveteken túlra terjedtek, fájdalmat, fokozott depressziót és egyéb mellékhatásokat idézve elő. Egyéb hátránya az volt, hogy lerövidítette az akkumulátor élettartamát.

E problémák leküzdésére a közös csapat egy szekvenciális keskeny mező stimulációs módszert javasolt patkánymodellen. A hippocampus, a halántéklebeny-epilepsziában a legáltalánosabb rohamközpont, nagy és megnyúlt. Az érzékelők detektálják, ha roham lép fel a hippocampusban, és csak erre a területre fókuszálják az alacsony intenzitású stimulációs energiát.

Az ebben a tanulmányban kifejlesztett szekvenciális keskeny mező stimuláció pontosan észleli a rohamok kezdetét, azonnal enyhíti a tüneteket, és csak a célterületet ingerli a hippocampusban anélkül, hogy más idegszövetekre hatással lenne. Ennek érdekében az szekvenciális keskeny mező stimuláció egy olyan bioelektronikai technológián alapuló orvosi megoldást ígér, amely biztonságosabb és hatékonyabb, mint a hagyományos mélyagyi stimulációs módszerek, amelyek más neurológiai betegségekre is alkalmazhatók.

Young-Min Shon ideggyógyász professzor, a központ igazgatója kifejtette: "Ez a módszer klinikailag könnyen alkalmazható, a jövőben a nehezen kezelhető epilepszia optimális kezelési módszerévé válhat."

A tanulmány jelentőségével kapcsolatban a vezető kutató, Sung-Min Park professzor megjegyezte: "Ez a tanulmány precízebb és személyre szabottabb orvosi eszközök fejlesztését teszi lehetővé a magas szintű agystimuláció területén, amelyben a mérnöki és az orvostudomány együttműködik. Ez egy rendkívül praktikus, mérnöki alapú orvosi megoldás, amely klinikailag is alkalmazható.



Egy új tanulmány összefüggést talált a fejlődésben „elakadt” őssejtek és a haj őszülése közt. 

https://www.sciencedaily.com/releases/2023/04/230419125056.htm

A tanulmány szerint egyes őssejtek különleges képessége az, hogy átjárnak a szőrtüszők fejlődési szakaszai között. Az emberek életkorának előrehaladtával azonban megrekednek, így elveszítik képességüket az érésre, és ezáltal a hajszín megtartására.

A New York-i Egyetem Grossman School of Medicine kutatói által vezetett új munka az egerek bőrében lévő melanocita őssejteket vizsgálta, melyek az emberekben is megtalálhatóak. A hajszínt az szabályozza, hogy a nem működő, de folyamatosan szaporodó melanocita őssejt-készletek a szőrtüszőkben megkapják-e a jelet, hogy olyan érett sejtekké váljanak, amelyek a hajszínért felelős pigment fehérjéket termelik.

A Nature online folyóiratban április 19-én megjelent új tanulmány kimutatta, hogy az melanocita őssejtek rendkívül képlékenyek. Ez azt jelenti, hogy a normál szőrnövekedés során ezek a sejtek folyamatosan előre-hátra mozognak az érési tengelyen, miközben átjárnak a szőrtüsző fejlődési szakaszok között. Ezekben a szakaszokban a melanocita őssejtek különböző, érést befolyásoló fehérjék által közvetített jeleknek vannak kitéve.

A kutatócsoport konkrétan azt találta, hogy a melanocita őssejtek az elhelyezkedésüktől függően alakulnak át a legprimitívebb őssejt-állapotukból az érés következő szakasza, az átmenet-elősegítő állapotukba.

A kutatók azt találták, hogy ahogy a haj öregszik, kihullik, majd ismételten visszanő, egyre több melanocita őssejt ragad meg a szőrtüsződudornak (bulge) nevezett őssejt-régióban. Ott maradnak, nem fejlődnek tovább átmenet-elősegítő állapotba, és nem haladnak vissza eredeti helyükre a csírakamrába, ahol a WNT fehérjék pigmentsejtekké történő regenerációra késztették volna őket.

Tanulmányunk hozzátesz a melanocita őssejtek hajszínezési folyamatának alapvető megértéséhez" – mondta Qi Sun, a tanulmány vezető kutatója, a New York-i Egyetem Langone Health posztdoktori munkatársa. "Az újonnan felfedezett mechanizmusok felvetik annak lehetőségét, hogy a melanocita őssejtek ugyanilyen rögzített helyzete létezhet az emberben is. Ha igen, akkor ez egy lehetséges utat jelent az emberi haj őszülésének visszafordítására vagy megelőzésére azáltal, hogy elősegíti, hogy az elakadt sejtek újra elmozduljanak a szőrtüsző fejlődési régiói között."

A kutatók szerint a melanocita őssejtek képlékenysége nem jellemző más önregeneráló őssejtekre, például a szőrtüszőt alkotó őssejtekre, amelyekről ismert, hogy csak egy irányba mozognak a meghatározott érési idővonal mentén. Például az átmenet-elősegítő szőrtüszősejtek soha nem térnek vissza eredeti őssejt állapotukba. Ez részben magyarázatot ad arra, hogy miért tud tovább nőni a haj, még akkor is, ha a pigmentációja meghibásodik, mondja Sun.

Ugyanennek a kutatócsoportnak a korábbi munkája kimutatta, hogy WNT-jelzésre volt szükség az melanocita őssejtek érésének és pigmenttermelésének serkentéséhez. Ez a tanulmány azt is kimutatta, hogy az melanocita őssejtek sok billiószor kevésbé voltak kitéve a WNT-jelzéseknek a szőrtüsződudorban, mint a szőrcsíra régióban, amely közvetlenül a dudor alatt található.

A legutóbbi kísérletekben olyan egereken, amelyeknek a szőrét fizikailag öregítették kitépéssel és kényszerű újranövesztéssel, a szőrtüszők száma, amelyekben melanocita őssejtek megtapadtak a tüsződudorban, a kitépés előtti 15%-ról közel felére nőtt az erőltetett öregedés után. Ezek a sejtek képtelenek voltak regenerálódni vagy pigmenttermelő melanocitákká érni.

A kutatók azt találták, hogy az elakadt melanocita őssejtek melyek már nem voltak kitéve WNT jelzéseknek, beszüntették a regenerálódó képességüket és pigment termelő képességüket az új szőrtüszőkben, amelyek tovább növekedtek.

Ezzel szemben más melanocita őssejtek, amelyek továbbra is oda-vissza mozogtak a tüsződudor és a szőrcsíra között, megtartották azt a képességüket, hogy melanocita őssejtekként regenerálódjanak, melanocitákká érjenek és pigmentet termeljenek a teljes kétéves vizsgálati időszak alatt.

"A melanocita őssejtekben a kaméleonszerű funkció elvesztése lehet az oka az őszülésnek és a hajszín elvesztésének" – mondta Mayumi Ito, a tanulmány vezető kutatója, a Ronald O. Perelman Bőrgyógyászati Tanszékének és a New York-i Egyetem Langone Health Sejtbiológia Tanszékének professzora.

"Ezek az eredmények arra utalnak, hogy a melanocita őssejtek mozgékonysága és a visszafordítható differenciálódása kulcsfontosságúak a haj egészségének és színének a megőrzésében" – mondta Mayumi Ito.

Ito azt mondja, hogy a csapata azt tervezi, hogy megvizsgálja annak a módját, hogy helyreállítsák melanocita őssejtek mozgékonyságát vagy fizikalag visszahelyezzék azokat a csírakamrába, ahol pigmentet termelhetnek.



Páciensmenedzsment kényelmesen

https://netdoktor.hu/

Mára világosan látszik, hogy a korona vírus járvány következményei az egész magyar gazdaságra jelentős negatív hatást gyakoroltak, amelyek alól a hazai magánegészségügyi szolgáltatók sem kivételek. A szolgáltatók nagyon rövid időn belül kénytelenek voltak a digitalizáció és a transzparencia irányába elmozdítani a szolgáltatásaikat. Kiemelt szerepet játszott a járvány hatása a digitalizációra, amelynek eredményeként felgyorsultak azoknak a digitális technológiáknak, kommunikációs és páciens menedzsment megoldásoknak az alkalmazása, amelyek lehetővé teszik a különféle szolgáltatások könnyű elérhetőséget és azok, a páciens számára történő átláthatóságát és összehasonlíthatóságát.

A fogyasztók többségének részéről, az egészségügy esetén is alap elvárássá vált az online időpont foglalási, páciensmenedzselési, digitális konzultációs és fizetési rendszereknek elérhetősége. A magán egészségügyi szolgáltatók kapcsán is igaz a mondás, hogy nem elég megszerezni, meg is kell tartani az ügyfeleket. Ez pedig csak a megfelelő ügyfélélmény biztosítása mellett lehetséges. Az elmúlt két évben jelentősen megnőtt a páciensek részéről a minőségi, azaz a saját elvárásaikra reflektáló szolgáltatások iránti kereslet.

A megoldásorientált páciens menedzsmentet szem előtt tartva, 2018 óta a NetDoktor számos Praxisközösség részére biztosít, olyan teljeskörű informatikai hátteret, amelynek a működési alapja a páciensközpontúság, a megfelelő orvos-páciens kapcsolatot elősegítő digitális kommunikációs megoldások állnak. A NetDoktor egy könnyen kezelhető és egyénre szabható webes hozzáféréssel biztosítja a praxisok számára a pácienseik panaszainak, státuszuknak rögzítését, ill. az előre rögzített kódokkal az ellátás besorolását a finanszírozott vagy a nem finanszírozott kategóriába. A programban mindenhol meglévő sablonok segítségével ugyanilyen egyszerű a műtéti tájékoztatók, beleegyező nyilatkozatok, műtéti leírások elkészítése. A rendszer pillanatok alatt összeállítja a szükséges igazolásokat és elbocsájtó dokumentációt: ambuláns lap, zárójelentés. A platformfüggetlenségének köszönhetően bárhonnan, bármikor és bármilyen eszközzel hozzáférhet az orvos a praxis teljes adatbázisához. A Netdoktor szoftverek egyszerűen, gyorsan kezelhető

felülettel rendelkeznek,fejlesztésük sok száz orvos-felhasználó tapasztalata és igénye szerint történt, több mint 28 év orvos-informatikai piacismeret alapján. Váltson NetDoktorra még ma és töltse le az applikációt ingyenesen a Google Play áruházból illetve az App Store-ból



Ajánlott cikkek:

https://www.sciencedaily.com/releases/2023/03/230306101446.htm
https://www.sciencedaily.com/releases/2023/04/230419125056.htm
https://netdoktor.hu/


.

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

DRHÍREK