A Dr Hírek huszonkilencedik adásával jelentkezünk.


A rákos felnőttek vizsgálati szorongása: átfogó javaslatok a beavatkozásokra és további kutatásokra   

https://www.linksmedicus.com/news/scanxiety-among-adults-cancer-scoping-review-guide-research-interventions/ 

 

Elsőként egy fontos kérdésről szeretnék beszélni, amely sok rákos beteget érint: a vizsgálati szorongásról. Ez a betegek által az orvosi képalkotó vizsgálatok előtt és után tapasztalt félelem és szorongás, amely jelentős stressz- és aggodalomforrást jelent a rákkezelés során a betegeknek.

 

A témával foglalkozó, nemrégiben készült áttekintés szerzői úgy találták, hogy a vizsgálatokkal kapcsolatos szorongás igen elterjedt probléma, amely különböző tényezőkhöz köthető. A vizsgálati szorongás több összetevőjét is leírták, beleértve a szkennelési eljárásokkal (mint klausztrofóbia, fizikai kényelmetlenség) és a vizsgálati eredményekkel kapcsolatosakat (például a betegségre és a kezelésre gyakorolt hatásokat).  A páciensek a vizsgálati  eljárás és az eredmények kézhezvétele közötti várakozási idő alatt a vizsgálat lehetséges kimenetelével kapcsolatos negatív gondolatokat és félelmeket élnek át. Ez a várakozási időszak különösen stresszes lehet, és a betegek arról számolnak be, hogy ez idő alatt nehezen tudnak a napi tevékenységekre és konkrét feladataikra koncentrálni, valamint szomatikus tüneteket is okoznak. Ez jelentős negatív hatással van az általános közérzetükre és az életminőségükre.

 

Mit tehetünk tehát, hogy segítsünk? A szerzők azt javasolják, hogy a vizsgálatok során különböző támogató intézkedések bevezetése javíthatnák a kezelés különböző szakaszain áteső rákos betegek jólétét. Ez magában foglalja a vizsgálatok és az eredmények közötti várakozási időszak lerövidítését, valamint olyan források és támogatás biztosítását a betegek számára, amelyek segítenek kezelni a szorongást és a stresszt.

 

Egészségügyi szakemberekként mi is segíthetünk azzal, hogy érzékenyen odafigyelünk betegeink igényeire ebben az időszakban, és biztosítjuk számukra azokat az információkat és forrásokat, amelyekkel a rákbetegségük kezelése során megerősíhetjük és támogathatjuk őket.

 

_________________

Kevesebb sportérülés digitális információval

https://www.sciencedaily.com/releases/2023/03/230313121008.htm

 

Egy másik izgalmas új tanulmány megmutatja, hogy a digitális információ hogyan segíthet a sportsérülések megelőzésében, különösen a serdülő sportolók esetében. Sok ígéretes karrier ért véget az edzés és verseny közben elszenvedett sérülések miatt. Az atlétika szinte minden ágában közös a rövid ideig tartó nagy terhelés, például az ugrásban, dobásban és futásban. Ez a túlzott igénybevétel sérülésekhez vezethet, mint például lágyéki fájdalom és fájó vállak, de olyan hirtelen sérülésekhez is, mint a bokaficam és a combizom szakadása.

Ez a tanulmány új megközelítést kínál a sérülések megelőzésére és annak biztosítására, hogy a fiatal sportolók a legjobb teljesítményt nyújthassák.

 

A tanulmányt Svédországban végezték, ahol a kutatók egy digitális egészségügyi platformot fejlesztettek ki,  a 12-15 éves atlétikai sportolókra összpontosítva, amely a szülők és ifjúsági edzők számára tartalmaz információkat a serdülőkori növekedésről és arról, hogy ezt hogyan befolyásolja az edzés. 

21 atlétikai klubot véletlenszerűen két csoportra osztottak: egy intervenciós csoportra és egy kontrollcsoportra. A platformot négy hónapon keresztül tették az intervenciós csoport számára elérhetővé a korai szezonban.  A kutatók megállapították, hogy az információkhoz hozzáférést kapó kluboknál jelentősen alacsonyabb volt a sérülések előfordulása, és kétszer annyi időbe telt, amíg az első sérülés bekövetkezett.

 

Ez a tanulmány azért izgalmas, mert azt mutatja, hogy a digitális információ hogyan működhet közre a sérülések megelőzésében. Ha az edzők és a szülők megtanulják felismerni a problémákat, akkor időben csökkenthető az edzésterhelés. A kutatók megjegyezték, hogy a sérülések egyik fő oka a korábbi sérülés volt. Ez azt jelenti, hogy minél korábban sérül meg egy sportoló a pályafutása során, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy később gyakrabban meg fog sérülni. A sérülések okai az ifjúsági sportokban azonban összetett kérdés, és az edzés mennyiségétől és terhelésétől kezdve a felszerelésen át az alvásig sok mindennel összefüggnek.

 

Ez a digitális platform áthidalhatja a tudásbeli szakadékot, hozzáférhetőbbé és könnyebben elérhetővé téve az információkat a szülők és edzők számára. Proaktív megközelítést kínál a sérülések megelőzésére, ami kulcsfontosságú a fiatal sportolók hosszú távú sikerének biztosításában.

 

_________________

A mediterrán étrend csökkenti a demencia kockázatát

https://www.sciencedaily.com/releases/2023/03/230313215055.htm

 

Egy  BMC Medicine-ben publikált  Egy új tanulmány kimutatta, hogy a hagyományos mediterrán típusú étrend – amely olyan élelmiszerekben gazdag, mint a tenger gyümölcsei, a gyümölcsök és a diófélék – közel negyedére csökkentheti a demencia kockázatát.

A Newcastle-i Egyetem és a kutatói több mint 60 000 ember adatait elemezték az Egyesült Királyság Biobankjából, és megállapították, hogy azoknál, akik szigorúan követték a mediterrán jellegű étrendet, akár 23%-kal alacsonyabb volt a demencia kialakulásának kockázata azokhoz képest, akik nem követték.

 

A tanulmány figyelembe vette az egyén genetikai kockázatát is a demencia szempontjából úgy, hogy megbecsülték az úgynevezett poligén kockázatot – a demencia előfordulásának kockázatával összefüggő különböző gének mennyiségét.

Még a magasabb genetikai kockázattal rendelkezők esetében is kiderült, hogy a mediterrán jellegű étrend követése csökkenti a demencia kialakulásának valószínűségét. Ez az eredmény azért jelentős, mert azt sugallja, hogy a jobb étrend potenciálisan ellensúlyozhatja a genetikai kockázatot.

 

A mediterrán étrendet a gyümölcsök, zöldségek, teljes kiőrlésű gabonafélék és egészséges zsírok magas bevitele jellemzi. Ezek a növényi alapú élelmiszerek gazdagok olyan tápanyagokban, amelyek nélkülözhetetlenek az agy egészségéhez. A tanulmány szerzői szerint a mediterrán jellegű étrend a  demencia kockázatának csökkentésére irányuló jövőbeli stratégiák fontos eleme lehet.

 

_________________ 

Mit árulnak el a csernobili kutyák a szennyezett környezetben való túlélésről?

https://www.sciencedaily.com/releases/2023/03/230308201045.htm

 

Egészségügyi szakemberként lenyűgözőnek találom a csernobili kutyákkal kapcsolatos kutatásokat. Ennek a két kis kutyapopulációnak sikerült túlélnie egy rendkívül mérgező környezetben, és a genetikájuk tanulmányozása segíthet megérteni, hogyan maradhat fenn az élet ilyen szennyezett körülmények között. 

 

Az 1986-os csornobili atomerőmű-katasztrófa miatt több mint 300 000 közelben élő embert kellett kitelepíteni, és a megsérült reaktorkomplexum körül körülbelül 30 km-es kizárási zónát hoztak létre. A katasztrófa közvetlen oka egy hatalmas gőzrobbanás volt, mely hatalmas mennyiségű ionizáló sugárzást juttatott a levegőbe, vízbe és talajba, de a sugárterhelés nem az egyetlen környezeti veszély, amelyet a katasztrófa eredményezett. Vegyszerek, mérgező fémek, peszticidek és szerves vegyületek, mind hozzájárulnak az ökológiai és környezeti katasztrófához. Két kis, elkülönült kutyapopuláció mégis életben maradt, így lehetőséget adva az káros környezeti tényezők genetikai hatásának vizsgálatára. Az egyik az egykori csernobili reaktorok helyén, a másik pedig 16,5 km-re Csernobil városában.

 

A kutatók megállapították, hogy a két kutyapopuláció genetikailag különbözött egymástól, a genomjukban 391 olyan régiót találtak, amelyek a két helyen élő kutyák között eltérő volt. E markerek némelyike olyan génekre utal, amelyek a csernobili kutyákhoz hasonló káros környezeti expozíciót követő genetikai javításhoz kapcsolódnak. 

A kutatók azonban figyelmeztetnek, hogy további vizsgálatokra van szükség annak megállapításához, hogy a genetikai változások az összetett és többgenerációs környezeti terhelésre adott válaszok-e.

 

A kutya egy jelzőfaj, és ha megértjük, hogyan éltek túl a kutyák egy ilyen veszélyes környezetben, talán megérthetjük, hogyan csökkenthetjük a hasonló körülményeket átélő emberek egészségügyi kockázatait. 

 

Mivel a sugárterhelés által jelentett veszély még mindig nagyon is valós, különösen azok számára, akik a kizárási zónában dolgoznak a folyamatos tisztítási munkálatokon, a krónikus sugárterhelés genetikai és egészségügyi hatásainak megértése létfontosságú. Ez a kutatás fontos lépés afelé, hogy jobban megértsük, hogyan hathatnak a környezeti veszélyek az emberre, és hogyan lehet a legjobban csökkenteni az egészségügyi kockázatokat.

 

_________________

Innováció az alap és magánellátásban

 

Telemedicina – szoftverhez csatlakoztatható Holter EKG, vérnyomás és vércukor mérés, pulzoximéter,és egyéb EÜ készülékek a rendelőben és a páciens lakásán

 

Általánosságban elmondható, hogy hazi egészségügy digitalizációját számos területen felgyorsította a covid-19 járvány, rávilágított az addigi hiányosságokra, bizonyította milyen nagy szükség lenne átjárható rendszerekre, és mekkora értéket jelentenek például a digitális betegadatok. Nincs olyan szakember, aki vitatja, hogy a magyar egészségügyben nagy szükség van az innovációra. De mi is az az innováció? Az innováció olyan tevékenységek és technológiák kombinációja, amelyek egy adott kimenetel elérése során kilépnek a meglévő keretek közül, ezt pedig úgy érik el, hogy közben kiterjesztik a lehetőségek határait. Az egészségügyben ez jobb eredményességet, nagyobb kényelmet és persze jobb hozzáférhetőséget eredményez.

 

Ahhoz, hogy valódi áttörést lehessen elérni az egészségügyben, túl kell nőni bizonyos korlátokon, és ki kell terjeszteni a határokat és meg kell teremteni az értékalapú egészségügyet. Ki kell aknázni a telemedicina és e-orvoslás lehetőségeit. A telemedicina egy az az orvos-beteg kapcsolatot kiegészítő szolgáltatás, mely személyes találkozás megvalósulása nélkül is gyors és hatékony segítséget jelenthet a betegellátásban, emellett az alapellátás betegszámának folyamatos növekedése és az orvosok létszámának csökkenése között feszülő ellentmondás feloldására is jó lehetőséget kínál. A hazai praxisok többsége, olyan támogató, funkcionalitásában megfelelő, modern szoftvert keres, mely képes rugalmasan implementálni a gyorsan változó központi direktívákat, és kiszolgálni a felhasználói igényeket.

 

A NetDoktor fejlesztői csapata töretlenül azon dolgozik, hogy az általuk létrehozott informatikai megoldásokkal, a felhasználók hatékonyabban végezhessék a munkájukat. A NetDoktor fejlesztésével egy olyan szoftvert hoztak létre, ami megfelel nem csak a jelenlegi, de a jövő felhasználói igényeinek is. A NetDoktor az ÁEEK Telemedicina Projektjének keretében fejlesztett páciens applikáción keresztül képes a beteg által felvett mérési értékek (vérnyomás, vércukor, testsúly, stb.) átadására. A beküldött adatok felkerülnek az orvosi rendszerbe, a páciens kórtörténetébe is, jelezve, hogy azok a beteg által mért értékek. A Szegedi Tudományegyetemmel együttműködve megvalósítottak egy olyan holter EKG eszköz illesztését, amely 2-3 napon keresztül lehet a páciens mellkasán, úgy hogy az nem zavarja a mindennapi életben (nincs külön vezeték, doboz, fürödhet vele, stb.) és folyamatosan szolgáltatja az EKG jeleket Bluetooth-on keresztül a mobil app felé. Az SZTE által kidolgozott algoritmussal a jelek feldolgozásra és értékelésre kerülnek, és pitvarfibbliráció gyanúja esetén alarm jelet küld a háziorvos illetve igény esetén a bevont kardiológus felé.

 

A NetDoktor Páciens applikációját folyamatosan fejlesztjik. Az app biztonságos csatornát biztosít a beteg-orvos közötti kommunikációra, dokumentumok küldésére, kényelmes megoldást nyújt az állandó gyógyszerek felíratására, időpont foglalásra.

 

Korszerű mobil technológiák alkalmazásával képesek megoldani, hogy a személyes beteg-orvos kapcsolatot nem igénylő adminisztrációs feladatok automatikusan távolról megtörténjenek, az orvosok sokkal több információval rendelkezzenek a betegeikről és a betegek is sokkal tájékozottabbak legyenek.

 

Kérjük, hogy jelezze páciensei felé, hogy töltsék le a NetDoktor Páciens applikációt, és azon keresztül küldjék el a gyógyszerfelírási igényeiket, foglaljanak időpontot, illetve küldjenek üzeneteket! Az alkalmazás a Google Play áruházból illetve az App Store-ból ingyenesen letölthető.

 

 



Ajánlott cikkek:
https://www.linksmedicus.com/news/scanxiety-among-adults-cancer-scoping-review-guide-research-interventions/ 
https://www.sciencedaily.com/releases/2023/03/230313121008.htm 
https://www.sciencedaily.com/releases/2023/03/230313215055.htm
https://www.sciencedaily.com/releases/2023/03/230308201045.htm 
https://netdoktor.hu/


.

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

DRHÍREK