A Dr Hírek harmincadik adásával jelentkezünk.


01 A melegebb éghajlat miatt a gombák egyre veszélyesebbek lehetnek az egészségünkre

A Duke Egyetem Orvostudományi Karának új tanulmánya szerint a megemelkedett hőmérséklet túlpörgeti a Cryptococcus deneoformans néven ismert kórokozó gomba alkalmazkodási reakcióit. A magasabb hőmérséklet növeli a genetikai mutációk számát, amelyek közül néhány feltehetően nagyobb hőállóságot, mások pedig nagyobb patogenitást eredményezhetnek.

A Cryptococcus neoformans egy obligát aerob élesztőgomba, amely növényekben és állatokban egyaránt élhet. Gyakran megtalálható a madarak ürülékében. Betegséget okozhat  az immunkompetens és immunhiányos emberekben is. A fertőzés a tüdőben kezdődik, és a vér útján az agyhártyákba, majd a test más részeire terjed. Szisztémás fertőzést okozhat, beleértve a meningoencephalitist normál, cukorbeteg és immunhiányos gazdaszervezetekben. A C. neoformans által okozott agyhártyagyulladás kezelés nélkül végzetes lehet. 

A magasabb hő hatására a gomba transzponálható elemei (transzpozonjai), vagyis ugráló génjei a gomba DNS-ében többfelé kivágódnak és áthelyeződnek, ami megváltoztatja gének kifejeződését és szabályozását. 

A kutatás három olyan áthelyeződő elemre összpontosított, amelyek különösen aktívak a Cryptococcus deneoformans hőstresszében. De van még legalább 25 transzponálható elem ebben a fajban, amely mobilizálódhat.

A csapat új, „hosszú olvasás” DNS-szekvenálási technikát használt, hogy olyan változásokat vegyen észre, amelyek egyébként elkerülte volna a figyelmüket. A számítógépes elemzés lehetővé tette, hogy feltérképezzék a transzpozonokat, majd megnézzék, hogyan mozogtak.

A laboratóriumi tápközegben végzett 800 generációs növekedést követően a transzpozonmutációk aránya ötszöröse volt a testhőmérsékleten (37 Celsius fokon) tenyésztett gombákban, a 30 C fokon tenyésztett gombákhoz képest.

Az egyik transzponálható elem, a T1, hajlamos volt beilleszteni magát a kódoló gének közé, ami a gének szabályozásának megváltozásához vezethet. A Tcn12 nevű elem gyakran egy gén szekvenciájába került, potenciálisan megzavarva a gén működését, ami gyógyszerrezisztenciához vezethet. Egy harmadik típus, a Cnl1, hajlamos volt a kromoszómák végén található telomerszekvenciák közelében vagy azokban landolni.

Úgy tűnt, hogy a transzponálható elemek mobilitása jobban megnőtt az egerekben élő gombákban, mint a laboratóriumi kultúrákban. Bizonyítékot találtak arra, hogy mindhárom transzponálható elem mobilizálódott a gomba genomjában az egér megfertőzését követő tíz napon belül. A kutatók azt gyanítják, hogy az immunreakciókkal és egyéb stresszfaktorokkal küzdő állatokban a transzpozonok még aktívabbá válhatnak.

"Ez a tanulmány, megmutatja, hogy a globális hőmérsékletnövekedés hogyan befolyásolhatja a gombák fejlődését egy előre nem látható irányban. Ahogy a világ felmelegszik, a talajgombákban, például a Cryptococcus neoformansban lévő transzpozonok mozgékonyabbá válhatnak, és fokozhatják a génkészlet mutációit, ami felerősítheti a fertőzőképességet és a gyógyszerrezisztenciát. A kutatás következő szakaszában olyan humán betegek kórokozóit vizsgálják, akiknek kiújuló gombás fertőzése volt. A fertőzések esetleg genetikai mutációkkal térhetnek vissza. Még egy dolog, ami miatt aggódhatunk a globális felmelegedéssel kapcsolatban!"- mondta Arturo Casadevall MD, PhD, a Johns Hopkins Egyetem Molekuláris Mikrobiológiai és Immunológiai Tanszékének elnöke.

Az eredmények január 20-án jelentek meg a Proceedings of the National Academy of Sciences folyóiratban.


02 Egy új tanulmány összefüggést mutatott ki a 2-es típusú cukorbetegség és a helytelen táplálkozás között.

Egy 184 országban végzett étrendbevitel kutatási modell becslése szerint a helytelen táplálkozás több mint 14,1 millió 2-es típusú cukorbetegséghez járult hozzá 2018-ban, ami az új diagnózisok több mint 70%-át jelenti világszerte.

A Tufts Egyetem Friedman Táplálkozástudományi és Politikai Iskola kutatói által kidolgozott, 184 országban végzett étrendbevitel kutatási modell becslése szerint a helytelen táplálkozás több mint 14,1 millió 2-es típusú cukorbetegség kialakulásához járult hozzá 2018-ban, ami az új diagnózisok több mint 70%-át jelenti globálisan. Az 1990-es és 2018-as adatokat vizsgáló elemzés értékes betekintést nyújt abba, hogy a világ régiói szerint mely táplálkozási tényezők okozzák a 2-es típusú cukorbetegséget. A tanulmány április 17-én jelent meg a Nature Medicine folyóiratban.

A figyelembe vett 11 táplálkozási tényező közül háromnak volt nagymértékű hozzájárulása a 2-es típusú cukorbetegség globális előfordulásának növekedéséhez: a teljes kiőrlésű gabonák elégtelen bevitele, a finomított rizs és búza túlzott fogyasztása, valamint a feldolgozott hús túlzott fogyasztása. Az olyan tényezők, mint a túl sok gyümölcslé ivása és az elégtelen nem keményítőtartalmú zöldségek, diófélék vagy magvak fogyasztása kevésbé befolyásolták a betegség új eseteit.

„Tanulmányunk azt sugallja, hogy a rossz szénhidrátminőség globálisan az étrendnek tulajdonítható 2-es típusú cukorbetegség vezető hajtóereje, és jelentős eltérésekkel nemzetenként és időnként” – mondja Dariush Mozaffarian vezető szerző, Jean Mayer táplálkozástudományi professzor, a Friedman School dékánja. "Ezek az új eredmények feltárják azokat a kritikus területeket, amelyekben nemzeti és globális szinten kell összpontosítani a táplálkozás javítására és a cukorbetegség pusztító terheinek csökkentésére."

A 2-es típusú cukorbetegséget a szervezet sejtjeinek inzulinnal szembeni rezisztenciája jellemzi. A Nature Medicine tanulmányban részt vevő 184 ország közül mindegyikben nőtt a 2-es típusú cukorbetegség esetei 1990 és 2018 között, ami egyre nagyobb terhet jelent az egyénekre, a családokra és az egészségügyi rendszerekre.

A kutatócsoport modelljét a Globális Diétás Adatbázisból származó információkra, valamint több forrásból származó népességdemográfiai adatokra, a 2-es típusú cukorbetegség globális előfordulási gyakoriságára vonatkozó becslésekre, valamint több publikációból származó adatokra alapozta, amelyek arra vonatkoznak, hogy az élelmiszerválasztás hogyan befolyásolja az elhízással és a 2-es típusú cukorbetegséggel élőket.

Az elemzés feltárta, hogy globális szinten a helytelen táplálkozás okozza a 2-es típusú cukorbetegség teljes előfordulásának nagyobb hányadát a férfiaknál, mint a nőknél, a fiatalabbaknál az idősebbeknél, valamint a városi és a vidéki lakosoknál.

Regionálisan Közép- és Kelet-Európában és Közép-Ázsiában – különösen Lengyelországban és Oroszországban, ahol az étrend általában gazdag vörös húsban, feldolgozott húsban és burgonyában – volt a legtöbb 2-es típusú cukorbetegség az étrendhez köthető. Latin-Amerikában és a Karib-térségben is magas volt az incidencia, különösen Kolumbiában és Mexikóban, ami a cukros italok, a feldolgozott hús és a teljes kiőrlésű gabonák alacsony bevitelének köszönhető.

Azok a régiók, ahol az étrend kevésbé befolyásolta a 2-es típusú diabéteszes eseteket, Dél-Ázsiában és a Sarától délre fekvő afrikai régiókban volt – bár 1990 és 2018 között a 2-es típusú cukorbetegség legnagyobb növekedését a helytelen táplálkozás miatt a Szaharától délre fekvő Afrikában figyelték meg. A vizsgált 30 legnépesebb ország közül Indiában, Nigériában és Etiópiában fordult elő a legkevesebb 2-es típusú cukorbetegség az egészségtelen táplálkozással összefüggésben.

Meghan O'Hearn szerint a 2-es típusú diabétesz továbbra is hatással lesz a népesség egészségére, a gazdasági termelékenységre, az egészségügyi ellátórendszer kapacitására, és az egészségügyi egyenlőtlenségek kialakulásához vezet világszerte, és az előfordulási gyakoriság csak növekedni fog. Ezt a kutatást PhD-jelöltként végezte a Friedman Iskolában, jelenleg pedig az Élelmiszerrendszerek a Jövőért Impact igazgatójaként dolgozik. Ez egy non-profit intézet és for-profit alap, amely lehetővé teszi az innovatív élelmiszer- és mezőgazdasági vállalkozások számára, hogy mérhetően javítsák az alulellátással élők táplálkozási eredményeit. alacsony jövedelmű közösségek. "Ezek az eredmények segíthetnek tájékozódni a táplálkozási prioritásokról a klinikusok, a döntéshozók és a magánszektor szereplői számára, mivel egészségesebb táplálkozási döntéseket bátorítanak a globális járvány kezelésére."

Más közelmúltbeli tanulmányok becslései szerint a 2-es típusú diabéteszes esetek 40%-a a szuboptimális étrendnek tulajdonítható, ami alacsonyabb, mint a Nature Medicine tanulmányban közölt 70%. A kutatócsoport ezt az elemzésükben szereplő új információknak tulajdonítja, mint például a finomított gabonák első alkalommal történő bevonása, amely a cukorbetegség okozta terhek egyik legfőbb tényezője volt; és a táplálkozási szokásokra vonatkozó frissített adatok nemzeti egyéni szintű táplálkozási felméréseken, nem pedig mezőgazdasági becsléseken alapulnak. A kutatók azt is megjegyzik, hogy bemutatták ezeknek az új becsléseknek a bizonytalanságát, amelyek az új adatok megjelenésekor tovább finomíthatók.



Ajánlott cikkek:

https://www.sciencedaily.com/releases/2023/01/230131160543.htm
https://www.nature.com/articles/s41591-023-02278-8


.

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

DRHÍREK