A Dr Hírek huszonharmadik adásával jelentkezünk.


Izotretinoin laboratóriumi monitorozás az akne kezelésében: Delphi konszenzusos tanulmány


Az egyik leggyakrabban kezelt bőrbetegség a pattanásoság, mindenki találkozik vele ugyebár.

Súlyos formáiban akár torzító, vagy legalábbis kozmetikai szempontból igen előnytelen hegek hátrahagyásával gyógyulhat. 

Ennek megelőzése érdekében minél előbb javasolt középsúlyos, illetve súlyos esetben a retinoid terápia bevezetése, melytől ugye régebben mindenki teljesen kétségbe volt esve. Szerencsére a valóban kellemetlen bőr és ajakszárazságon kívül a komoly mellékhatások előfordulása igen ritka. Mégis mindenki tart a különböző szervi károsodásoktól és sokszor indokolatlanul sok labort veszünk le.

A JAMA Dermatologyban nemrégiben megjelent összefoglaló közlemény azonban szerencsére teljesen megnyugtató ebből a szempontból. A szakértők konszenzusra jutottak abban, hogy javasolt csökkenteni a rendszeres máj és vérzsír szintekre irányuló laborvizsgálatokat, mivel ezek hasznossága igen csekély. 

Ezt a következtetést a havi szintű monitorozás adataiból vonták le. A kezelés előtt az alanin-aminotranszferáz (ALT) és a trigliceridszint ellenőrzését javasolják és amennyiben nincs eltérés, úgy ezek ismételt vizsgáltat már csak az izotretinoin kezelés csúcs dózisának elérésénél ajánlják. 

Egyéb vizsgálatokat, mint például vérkép és komplett metabolikus panelek szintén nem tartanak szükségesnek. Tehát ebből levonható, hogy ha egy egyébként egészséges ember kapja a kezelést nincs okunk túl gyakorta vért venni és aggódni sem. 

Természetesen más lehet a helyzet, ha már valamilyen alap betegséggel küzd a páciens. Ilyenkor, mint mindig az egyéni mérlegelés javasolt.

 


A baricitinib két 3. fázisú vizsgálata alopecia Areata kezelésére


Egy másik igen gyakori és bosszantó állapot a kopaszodás. Ennek több fajtája ismert, leggyakrabban a férfiakat sújtja, és örökletes hormonális oka van. Idősödő korban ezt az ember már elfogadja és akinek a családjában erre hajlam is van ott sokszor nem csinálnak nagy ügyet ebből.

Van a szőrvesztéseknek azonban egy igen kellemetlen és gyakran fiatal férfiakat és nőket érintő formája az alopecia areata. 

Ha nagy kiterjedésű és gyors ütemű a foltos hajhullás akkor igen kétségbeejtő tud lenni sajnos és ezeddig nem igazán volt ennek dedikált, nagy hatékonyságú gyógyszeres kezelése. 

Régóta próbálkoznak különböző immunszeppresszív, illetve moduláns szerekkel és most feltűnt a fény az alagút végén egy JAK gátló gyógyszer képében.

A New England J of Medben számoltak be két fázis 3-as, BRAVE fantázianevű vizsgálat eredményeiről, melyekben összesen több mint 1000 résztvevő eredményeit elemezték és azt találták, hogy a JAK 1-2 gátló baricitinib 2 vagy 4mg-ja dózistól függetlenül szignifikánsan javított az alopecia areata-s betegek állapotán.

 A gyakoribb mellékhatások közt az acne, emelkedett kreatin kináz és vérzsírok szerepeltek. Bár a hosszútávú hatékonyságot és biztonságosságot még vizsgálják, az eredményék már így is kellően meggyőzőek voltak ahhoz, hogy az amerikai gyógyszerügynökség engedélyét megkapják az ilyen indikációban történő alkalmazásra.

A jó hír az, hogy a gyógyszer Magyarországon is elérhető és külön engedély megkérése esetén alkalmazható alopecia areataban is.  

És ha most valaki azon gondolkodik magában, hogy honnan is olyan ismerős a JAK gátlás és a baricitinib akkor annak segítek. A baricitinib rheumatoid arthritisben, illetve bőrgyógyászatban atopiás dermatitisben is adható már hazánkban.

 Utóbbi magas hatékonyságáról már korábban mi is beszámoltunk, azonban a JAK gátlókkal kapcsolatban gyakran hallani, hogy a mellékhatásprofil nem feltétlenül barátságos.

Mivel az atopiás dermatitis szintén egy elég vacak, főként fiatalokat érintő betegség – különösen, ha nagy testfelületet érint-   így szeretnénk ezt is a hatékonyan kezelni. Szerencsére a JAK gátlóknak és biológiai terápiának köszönhetően manapság ez már megoldható.

A JAK gátlással szemben gyakori érv a dupilumab, azaz IL-4/IL-13 gátló monoklonális antitest kezelés mellett, hogy biztonságosabb, ám most kivételesen egy olyan hírt kaptunk, ami azt mutatja, hogy néha a fogatlan oroszlán is tud egyet harapni. 

A dupilumab egyébként még fül orr gégészeknek és gastroenterológus kollégáknak lehet ismerős, mivel súlyos orrpoilpózis és eozinofil oesophagitis esetén is adható.



A T Helper 2 IL-4/IL-13 kettős blokád dupilumabbal kapcsolatban áll néhány feltörekvő T Helper 17‒ típusú betegséggel, beleértve a szeronegatív ízületi gyulladást és az enthesitist/enthesopathiát, de nem a humorális autoimmun betegségekhez


A Journal of Investigative Dermatology nemrégiben közölte, hogy az Egészségügyi Világszervezet globális farmakovigilanciai adatbázisába, a VigiBase-be bejelentett közel 38 000 dupilumab mellékhatás elemzése során 9 százalékos arányban találtak mozgásszervi és kötőszöveti mellékhatásokat. 

A dupilumabot elsősorban a T helper, azaz Th17   mediálta gyulladásokkal hozták összefüggésbe, mint a szeronegatív artritisz, enthesitis/enthesopathia és iridocyclitis. 

Ezen adatok alapján azt javasolják, hogy a dupilumabbal kezelt betegeknél érdemes az újonnan fellépő ízületi és szemészeti panaszokat monitorozni. 

Ami viszont jó hír, hogy a mellékhatások általában enyhék és jellemzően nem teszik szükségessé a kezelés megszakítását.

 

És természetesen bármilyen immunmoduláns kezelést is alkalmazunk ne feledkezzünk meg a könnyebben elkapható infekciókról sem!

 Főként most, hogy a hírek szerint a „tridémia” kapujában állunk és a corona, illetve influenza vírusok mellett további légúti kórokozók is az életünkre kívánnak törni nemsokára!


 

Influenza: készen állunk?


„Amikor 2018 szeptemberében a Dubaiból New Yorkba tartó járat 100 utasa megbetegedett légúti tünetekkel, az egészségügyi tisztviselők aggódtak amiatt, hogy súlyos egy légúti betegséget, a MERS CoV-ot, azaz a, Közel-Kelet légúti szindróma koronavírusát hordozhatják, és az egész gépet karanténba helyezték, amíg az egészségügyi ellenőrzések befejeződtek.  

A tesztek végül azt mutatták, hogy sokan közülük egyszerűen influenzavírussal fertőződtek, amely könnyen elterjedhet, ha az emberek több órán keresztül szorosan érintkeznek, vagy zárt térben, például repülőtereken vagy repülőgépeken tartózkodnak.”

De nem kell az ünnepek alatt repülőre szállnunk és messzire mennünk, ahhoz, hogy ez a helyzet kialakuljon. Sétáljunk csak el gondolatban például a körzeti orvos rendelőjébe vagy egy szakrendelő, kórház várótermébe.

 „Ugye senki nem arra számít, hogy majd betegebben hagyja el orvosát, mint amikor belépett. A Minnesota Egyetem Közegészségügyi Kara, a Harvard Egyetem és az Athena-health 2021-es kutatásai azonban új bizonyítékokat szolgáltattak a légúti fertőzések átviteléről az orvosi rendelőkben.

 Az Egészségügyi Minisztériumban megjelent tanulmány azokat a betegeket hasonlította össze, akik felkeresték alapellátó orvosukat más influenzás betegeket követően.   A kutatócsoport azt találta, hogy az influenzás betegek után érkező nem influenzás páciensek, nem túl nagy meglepetésünkre, nagyobb valószínűséggel kapják el az influenzát.”

Itt segíthet például ha megpróbáljuk a rendelői környezetet egészségesebbé tenni. Pl. a korábban is már bemutatott SCH-PS légtisztító berendezései segítséget jelenthetnek influenzás időszakban is a betegeknek és egészségügyi dolgozóknak egyaránt. 

A QleanAir professzionális légtisztító készülékek, vegyszermentesen, majdnem 100%-os hatékonysággal szűrik ki a levegőben található részecskéket. Szakszerű tanácsadásért érdemes felkeresni az SCH-PS Kft. munkatársait, és kérni a díjmentes helyszíni levegő-szennyezettség- vizsgálatukat! Hiszen segíthetnek biztonságos környezetet biztosítani az alkalmazottak, az orvosok és betegek számára mind a rendelőkben, kórházak kórtermeiben és a várótermekben egyaránt.



Ajánlott cikkek:

Források:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35704293/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35334197/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35395222/
https://www.who.int/news-room/spotlight/influenza-are-we-ready
https://twin-cities.umn.edu/news-events/new-study-shows-patients-visiting-their-doctor-after-flu-patient-are-more-likely-get


.

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

DRHÍREK