A Dr Hírek huszonegyedik adásával jelentkezünk.



Hollandia támogatja a halálosan beteg, 12 év alatti gyermekek eutanáziáját

 

Először essünk át a nehezén. 

Beteget elveszíteni mindig megrázó, de azt hiszem egyetértünk abban, hogy még megrázóbb gyermek beteget elveszíteni, vagy akár a szenvedésének tanúja lenni.

Pár napja volt hír a nemzetközi sajtóban, hogy a holland kormány támogatja azt a tervet, amely lehetővé tenné 12 éves kor alatt is a gyógyíthatatlan, végstádiumú betegek számára az eutanáziát. Talán tudjátok, hogy mintegy húsz éve Hollandia volt az első ország a világon, ahol legalizálták az eutanáziát. Hollandiában 12 éves kor felett a beteg, a szülők és a kezelőorvos egyetértése esetén ma is engedélyezett az eutanázia, de talán kevesebben tudják, hogy egy éves kor alatt is. Persze a feltételek szigorúak és a döntést hónapokig tartó parázs viták előzték meg. Érthető, hiszen ezzel egy olyan döntési helyzetre adnak lehetőséget, amelyben kérdéses, mennyire lehetünk feljogosítva a mérlegelésre. Sokak számára egyértelmű a válasz: a Pharmindex Online-on a közelmúltban végeztek egy körkérdést, amely szerint a magyar orvosok 51%-a egyértelműen elutasítja a holland kezdeményezést.

 


Úttörő bélátültetésen esett át a spanyol baba


Következzen   akkor egy jó hír. Egy egyéves spanyol kislány a világ első bélátültetésének a főhőse. A Medscape számolt be a nagy jelentőségű transzplantációról, amelyet a madridi La Paz egyetemi kórházban végeztek el. Az elvégzett műtét valójában nem is egyszerűen bélátültetés volt, hanem multivisceralis transzplantáció, ugyanis a bélcsatornán kívül új gyomrot, májat, lépet és pancreast is kapott. A heroikus beavatkozásra súlyos fejlődési rendellenesség miatt került sor, a kislány bélcsatornája túl rövid volt. A transzplantáció már önmagában is szenzáció, de ami további különlegessége, hogy az átültetett szerveket nem agyhalott, hanem asystoliás donortól nyerték. Ezt a technikát általában ritkábban alkalmazzák a donált szervek konzervációs nehézségei miatt, de ez esetben ezt a megoldást választották. 

Spanyolország egyébként a szervátültetések egyik úttörője a világban, náluk több transzplantációt csak az Egyesült Államokban végeznek. 

A kislány egyébként, akiről annyit tudunk, hogy Emmának hívják, jól van, állapota gyorsan javul.

 


Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia ajánlásai a gyermekkori ATV-vel kapcsolatos halálesetek és sérülések megelőzésére

 

És még egy gyermekorvosi hír: az amerikai gyermekgyógyász akadémia szükségesnek látta, hogy ajánlást adjon ki a nyitott terepjárókkal – magyarul quadokkal és golfautókkal – összefüggő gyermekkori sérülések és halálesetek megelőzése érdekében. Szerintem már az ajánlás címe és szükségessége is riasztó. Talán nem gondolnánk, de 1982 és 2015 között csak az Egyesült Államokban 3000 16 éven aluli halt meg quadbalesetben, a sérültek száma pedig a milliót közelíti. Magyarországi statisztikákat nem ismerek, és azt gondolnánk, hogy ezek a nyitott hobbijárművek jellemzően a gazdag országokban elterjedtek. Ez azonban egyáltalán nem jelenti azt, hogy nálunk ne lenne jelen a probléma. Mivel a quadokra érvényes jogszabályok rendszámot nem írnak elő, a hatósági ellenőrzés gyenge, nem túl bonyolult hozzájutni, és jogosítvány sem szükséges a vezetésükhöz. Ráadásul ahol használják, viszonylag ritkák a közúti ellenőrzések. Aki erdő közelében lakik, nálunk is találkozhat ezekkel a nyitott hobbijárművekkel. Mivel pedig fiatalabb életkorban nagyobb a kockázatvállalási kedv, gyakoribb a baleset is. 

Számomra persze kérdés, hogy gyermekorvosoknak vajon mennyi beavatkozási lehetősége van, amellyel tehetnének bármit a gyerekkori quadbalesetek megelőzéséért – ennek megtippelését rátok bízom.

 


A hiperglikémia kezelése 2-es típusú cukorbetegségben, 2022. Az American Diabetes Association (ADA) és az Európai Cukorbeteg-kutatási Szövetség (EASD) konszenzusos jelentése

 

Jöjjön akkor egy rendes, felnőtt betegeket érintő szakma hír: az Amerikai Diabetes Társaság, az ADA, és az Európai Diabeteskutatási Társasaság, az EASD idén is frissítette a 2-es típusú cukorbetegek hyperglycaemiájának ellátására vonatkozó konszenzusos jelentését. A két társaság 2006 óta teszi közzé közös ajánlásait, és három évvel ezelőtt adták ki az előző irányelvet. 2018 óta a diabetológiában számos új eredmény látott napvilágot, ezért időszerűnek látták a frissítést. Értelemszerűen belekerültek az SGLT2-inhibitorokkal és a GLP1-receptor-agonistákkal kapcsolatos, cardiorenalis protekcióra vonatkozó újdonságok. Nagyobb hangsúlyt kapnak az egészséggel kapcsolatos szociális tényezők, az ellátórendszerrel kapcsolatos szempontok, továbbá fizikai aktivitással, a testsúlykontrollal, valamint az alvással kapcsolatos megfontolások. Az ajánlás összefoglalásában gyakorlatias megközelítést ígérnek, ami egy fontos ígéret, hiszen nap mint nap szembesülhetünk azzal, hogy egyes szakmai ajánlásokat mennyire nehéz a gyakorlatban megvalósítani.


 

Világszintű irányelvek az időskori esések megelőzésére és kezelésére: globális kezdeményezés

 

Megjelent egy másik új ajánlás is, az elesésekkel foglalkozó világirányelv, amely mottójául a Sir  Bernard Isaacs professzor idézetét választotta: “Egy egész év kell a gyermeknek, hogy megtanuljon járni, és tíz év, hogy a független mobilitásra szert tegyen. Az idős ember mindezt egy nap alatt elveszítheti.” 

Az időskori elesések jelentőségét nem kell hangsúlyoznom, ezek hatása a   morbiditásra, a mortalitásra és az ellátórendszerre rótt feladatokra közismerten drámai. Az átlagéletkor növekedésével az elesések jelentősége folyamatosan nő, és a megelőzésnek ismét kulcsszerepe van.

Éppen ezért az ajánlás jelentős hányada foglalkozik a kockázati tényezőkkel, amelyek között vannak tartózkodási helytől – például ápolási intézményben vagy kórházban –, alapbetegségektől vagy éppen az adott országtól függő szempontok.

Az ajánlást összeállító szakértői csoport alapos munkát végzett, és bár ők maguk is bevallják, hogy az irányelv egyes pontjainak módosítására lehet szükség, ha alacsony ökoszociális körülmények között akarják alkalmazni, úgy vélem, fontos és hasznos javaslatokat tettek le az asztalra. 

 


Szív- és érrendszeri eredmények magas vérnyomásban szenvedő felnőtteknél a szokásos vérnyomáscsökkentők esti és reggeli adagolásával az Egyesült Királyságban (TIME-vizsgálat): prospektív, randomizált, nyílt, vak végpontú klinikai vizsgálat

 

Van-e valamilyen jelentősége annak, hogy mikor veszi be a beteg a napi egyszeri adagolással felírt gyógyszert? Bizonyos esetekben természetesen van: vízhajtót értelemszerűen nem este veszünk be. A TIME vizsgálat kutatói azonban annak jártak utána, hogy van-e hatása a cardiovascularis kimenetelre annak, hogy a vérnyomáscsökkentőt este vagy reggel veszi be a beteg. Egyes korábbi kutatások ugyanis arra utaltak, hogy az este bevett vérnyomáscsökkentő mellett kedvezőbbek a kimenetelek, azonban ezeket a vizsgálatokat metodikai szempontból többen kifogásolták. Szükség volt tehát egy független, nagy létszámú, prospektív vizsgálatra a kérdés tisztázásához. 

A prospektív, randomizált, nyílt, de maszkolt végpontú klinikai vizsgálat eredménye most jelent meg a Lancetben. Mintegy 20 000 beteg átlagosan ötéves követése során nem találtak szignifikáns különbséget a kemény cardiovascularis végpontokban a vérnyomáscsökkentőt reggel vagy este szedők között. A szerzők ezért arra a következtetésre jutottak, hogy vegye be a beteg a gyógyszerét a neki legmegfelelőbb időpontban – persze lehetőleg mindig ugyanakkor.

 

 

Apró úszórobotok kezelik az egerek halálos tüdőgyulladását

 

A végére pedig mi más is következhetne, mint egy újabb robotos hír!

Persze most se a Csillagok háborújában látott robotokra kell gondolni. A San Diego-i egyetemen kifejlesztett mikrorobotok leginkább apró cérnagombolyagra hasonlítanak. Biokompatibilis anyagból, algasejtekből készülnek, van egy körülbelül gömb alakú testük, és egy hosszú, csillószerű nyúlványuk, amivel mozogni, vándorolni tudnak. A test felszínét antibiotikum-molekulák és neutrophil sejtek membránrészecskéi borítják. A koncepció működőképességét bizonyító kísérletben a mikrorobotokat Pseudomonas aeruginosával fertőzött tüdejű állatoknak adták be a tracheán keresztül. A mikrorobotok pedig a tüdő felszínét végigjárva rendet csináltak és egy-két nap alatt kiirtották az összes baktériumot. A kísérlet eredménye elég világos volt: valamennyi kontroll állat elpusztult tüdőgyulladásban, míg a mikrorobotokkal kezeltek mindegyike életben maradt és kigyógyult a pneumoniából. A módszer nemcsak a tüdőben működik, hanem például a gyomorban vagy a vérben is, tehát szeptikus betegek gyógyítására is alkalmas lehet. Ami pedig egy további óriási előny lehet, az az, hogy a hatásos adag a hagyományosan adott dózis töredéke. Míg intravénásan adva egerenként körülbelöl másfél milligrammra van szükség, addig a mikrorobotokkal ennek a 3000-ed része, fél mikrogramm is elegendő. Vagyis nem kizárt, hogy ezzel a módszerrel akár az eddigi fogalmaink szerint tolerálhatatlanul toxikus anyagokat is felhasználhatunk antibiotikus célokra. Mivel a mikrorobotok biokompatibilis anyagokbók készülnek, a feladatuk elvégzése után a takarítást már elvégzik a szervezet saját immunsejtjei. A módszer tehát első ránézésre elég jól működik. A kutatók most azt próbálják tisztázni, hogy mindehhez mit szól az immunrendszer…



Ajánlott cikkek:


https://www.bbc.com/news/world-europe-54538288
https://www.medscape.com/viewarticle/982253
https://publications.aap.org/pediatrics/article/150/4/e2022059279/189563/American-Academy-of-Pediatrics-Recommendations-for
https://diabetesjournals.org/care/article/doi/10.2337/dci22-0034/147671/Management-of-Hyperglycemia-in-Type-2-Diabetes
https://academic.oup.com/ageing/article/51/9/afac205/6730755
https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(22)01786-X/fulltext
https://today.ucsd.edu/story/tiny-swimming-robots-treat-deadly-pneumonia-in-mice
https://www.nature.com/articles/s41563-022-01360-9


.

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

DRHÍREK