A COVID19 járvány elmúlt két éve alatt az orvostudomány hihetetlen tempóban haladt előre, rengeteg tényt és adatot megtudtunk erről az újfajta vírusról. Vannak már vakcináink és gyógyszereink, amelyeken persze van mit javítani. Mégis, egy csomó dolgot még nem tudunk.

Forrás: https://www.nature.com/articles/d41586-021-03495-2

Egy New York-i neurológiai rehabilitációs klinika vezetőjével közölt a Nature egy interjút, amiben elmondják, hogy míg korábban leginkább sportsérülések következményeivel, krónikus fájdalommal és Parkinson-kórral küzdő betegekkel foglalkoztak, újabban havonta betegek százai érkeznek a koronavírus hosszabb távúnak látszó szövődményeivel. Ráadásul úgy látják, hogy az extrém fáradtság, légzési és koncentrációs nehézségek kialakulása ellen az oltás sem nyújt teljes körű védelmet.

A poszt-covidnak is nevezett szindróma okát még csak találgatjuk. Falus András professzor úr egy lehetséges magyarázatról beszélt a 24.hu-nak. Az érdekes elmélet szerint a vírus jelentősen megemeli az ellenanyagszintet, és a nagy számban keringő antitest egy újabb, anti-antitest képződését indíthatja be. Sőt, ha elég magas a koncentráció  ellenanyag ellenes további ellenanyagok képződésének egész láncolata indulhat el.  Az elképzelés elsőre bizarrnak tűnhet, azonban magyarázatot adhat a poszt-covid szindrómára. Az anti-ellenanyag elméletben ugyanoda kötődhet, mint a vírus tüskefehérjéje, így pedig immunreakciót vált ki.

Forrás: https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMcibr2113694

Az elmélettel  a New England Journal of Medicine is foglalkozik egy rövid cikkben. A szakértők persze leszögezik, hogy mindez egyelőre teória, amelynek igazolása vagy cáfolata további kutatásokat igényel.

Forrás: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/rmv.2315

Bár a pontos magyarázattal még adós a tudomány, az már egyre világosabb, hogy hogy is néz ki a sokarcú post-covid szindróma. A Review in Medical Virology-ban megjelent szakirodalmi áttekintő közlemény  a klinikai megjelenés alapján már összesen hatféle altípust különböztet meg az enyhe többszervi károsodástól a myalgiás encephalomyelitises vagy krónikus fáradtság szindrómás kórformán át az orthostaticus tachycardia szindrómáig. 

Forrás: https://pubs.acs.org/doi/full/10.1021/acs.estlett.1c00877

Mint tudjuk, a koronavírus cseppfertőzéssel terjed, és a fertőzési kockázat nyilvánvaló összefüggésben van a belélegzett levegőben található vírusok számával. Korábbi vizsgálatokban már sikerült ezt a vírusszámot pontosan megmérni, azonban az ehhez szükséges eszközök mérete, költsége és működtetése nem tette lehetővé, hogy hosszabb távon alkalmazható legyen a nagy átviteli kockázatú helyek monitorozására. A Yale Egyetem kutatói egy olyan eszközön dolgoznak, amely passzív mintavételezéssel képes meghatározni a vírusok jelenlétét a levegőben. A poli-dimetil-sziloxán alapú kütyü mérete lehetővé teszi, hogy a radiológusok személyi doziméteréhez hasonló, a ruházatra csíptetve viselhető eszköz legyen. A nap végén a passzív úton begyűjtött vírusszám kiértékelése PCR-teszttel történhet. Az első, laboron kívüli, valós körülmények között végzett kísérletük eredményeiről az Environmental Science & Technology Letters oldalain számoltak be.

A megelőzést ilyen módon szolgáló eszköznek nincs még magyar neve – de nevezzük mondjuk virométernek.

Egy másik, hagyományosabb megelőzési stratégia a védőoltás.

Forrás: https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMc2202542

Azonban úgy tűnik, hogy az oltással megszerezhető védettség idővel csökkenhet, ezért nem kizárt, hogy a COVID ellen időről időre emlékeztető vakcinákra lesz szükségünk. 

A New England Journal of Medicine márciusi számában izraeli kutatók a negyedik oltással szerzett tapasztalatokról számoltak be. A vizsgálatban a két mRNS vakcina, a Pfizer-Biontech és a Moderna hatásosságát és biztonságosságát vizsgálták. Egy nagyobb létszámú kohorszon belül összesen majdnem 300 egészségügyi dolgozó kapta meg a negyedik vakcinát. Kontrollként életkor szerint illesztett, oltatlan résztvevőket vizsgáltak. MIndkét vakcina esetében 9-10-szeresére emelkedett a vírusellenes és a neutralizációs IgG-titer az oltást követően, és e tekintetben a két oltóanyag között nem volt szignifikáns különbség. A negyedik oltás után a kontrollcsoportnak mintegy negyede, a négyszer oltottak viszont csak az ötöde fertőződött meg az omikron variánssal, többnyire elhanyagolható tünetekkel. Figyelemre méltó, hogy a fertőzöttek többségénél viszonylag magas vírussszámot találtak. Az oltás utáni tünetek a korábbiakhoz hasonlóak és enyhék voltak. Összességében a negyedik oltást immunogénnek, biztonságosnak és bizonyos mértékig hatásosnak találták – elsősorban a súlyos megbetegedés tekintetében. A vizsgálat szerzői röviden kommentálták az eredményeket, és egyelőre úgy tűnik, nincsenek meggyőződve a negyedik oltás szükségességéről. A negyedik oltás után talált magas vírusszám mindenesetre arra utal, hogy az oltás ellenére megbetegedett személyek fertőzőek.

Forrás: https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(22)00011-3/fulltext

A Lancetben jelent meg egy másik, oltással foglalkozó eredmény. Argentin kutatók a Szputnyik V, a Sinopharm és az AstraZeneca oltásokról készítettek egy retrospektív hosszmetszeti elemzést az argentin Nemzeti Surveillance Rendszer adataira alapozva. Ebbe a regiszterbe az összes PCR-rel igazolt 60 év feletti fertőzött személyt bevették. A három vakcinával 2021 januárjától szeptemberig oltott több mint 1 200 000 beteg adatait értékelték. Majdnem 690 ezren kaptak Szputnyikot, 360 ezren Astrátt, és 240 ezren Sinopharmot. Az előírás szerinti két dózist követően a fertőződés kockázati aránya a Szputnyik esetén 0,36, a halálozás kockázati arány 0,19 volt a kontrollokhoz képest. Az AstraZeneca vakcinája után 0,32 század volt a fertőződés, illetve 0,2 a halálozás kockázati aránya. A kína védőoltás gyengébben teljesített, a fertőződés kockázati aránya 0,56, a halálozásé 0,27-re mérséklődött. Összességében az argentin eredmények hasonlóak az egyidejűleg végzett magyar vizsgálatban tapasztaltakhoz.

.

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

DRHÍREK